„Banaticum” Kutatóközpont

Gemeskut

Az Aranka mente a Tisza–Maros–Aranka folyók alkotta háromszög, vagyis az Arankaköz, Bánságsarok vagy Torontál-sarok néven ismert történeti néprajzi tájegység területét foglalja magába. Gyakran ide sorolják az Aranka túlpartján elterülő Homokrév települést és környékét is. A tájegység – a közigazgatási központjait, Törökkanizsát és Csókát nem számítva, – aprófalvas vidék, melyen a huszad század elején Európát átszelő fontos vasúti járat haladt keresztül Temesvár irányába. Egy ideig az Orient Express is erre közlekedett.

2014-ben megnyílt a vidék szerb-román határátkelője Egyházaskér és Valkány között, 2019-ben pedig a szerb-magyar határátkelő is, Rábé és Kübekháza között. Mindezzel új fejezet nyílt a térség életében, lehetőség nyílt a történelmi Arankaköz három országra kiterjedő területének kulturális összekapcsolására.

A fenti, örömteli eseményekre, reflektálva a „Banaticum” Kutatóközpont egyesület 2019-ben azzal a céllal jött létre, hogy felkutassa és különféle rendezvények, illetve kiadványok formájában népszerűsítse az Aranka mente kulturális, természeti, történelmi és néprajzi kincseit. Továbbá, hogy a közös kulturális értékeink felmutatásán keresztül egyesítse az Aranka menti társadalmat.

ELÉRHETŐSÉGEK

Teljes név: „Banaticum” Kutatóközpont

Ország: Szerbia

Cím: 23329 Egyházaskér, Maksim Gorkij utca 13.

Email: banaticum.kk@gmail.com

Képviselő: Fehér Viktor